čtvrtek 25. září 2008

Patříme do řady socio-světů

Dělníci na stavbě, kolegové z práce, spolužáci z gymplu, kamarádi na večírku, chlapi v hospodě. Pokaždé úplně jiné prostředí, jiní lidé. V čem se tyto skupiny liší a jaký to může mít vliv na nás, jsme-li jejich součástí?

Se skupinami souvisí tu více, tu méně, tyto charakteristiky


  • Vědomosti (kolik toho víme a jak to umíme využít)
  • Způsob řešení problémů a konflitků
  • Morální žebříček (co se sluší a co už ne)
  • Způsob humoru
  • Obvyklá témata rozhovoru
  • Naše očekávané postavení ve skupině

Tyto charakteristiky jsou klíčové pro to, čím se v čase, který trávíme se skupinou zabýváme. Chceme-li se skupinou býti, je třeba zčásti "zapadnout" a tedy přijmout alespoň na několik hodin výše zmíněné charakteristiky "za vlastní".

Jako nebezpečné spatřuji, že výše zmíněná pravidla přenášíme někdy i do zbytku svého světa, kde již tak dobře nemusí fungovat (například v jiné socíalní skupině). Skupina je svět sám pro sebe a import jiných hodnot, stanovisek, motivů chování může vyvolat nečekané důsledky.

Stručně - jsme členové řady sociálních skupin a v každé se hraje podle jiných pravidel. Je důležité mít svá vlastní pravidla a nepřijímat slepě ta skupinová. Rovněž je ale důležité umět plně respektovat pravidla skupiny. Pro pohodové přechody mezi skupinami je dobré umět překalibrovat sebe sama dle skupiny, do které mířím (nechovat se na rodinném setkání jako s kamarády v hospodě). To častokrát intuitivně zvládáme, mnohdy je to příčinou problémů.

Každá skupina je pouze jeden svět. Světů jsou milióny. Pro vlastní stabilitu a samostatnost je výhodné být členem více světů. Je to také užitečné pro vlastní rozvoj a sbírání nových inspirací a myšlenek.

... a hlavně vždycky vědět, kdo jsem já!

Žádné komentáře: