čtvrtek 25. září 2008

Chlípné podvědomí


Z podvědomí dostáváme přes den řadu podnětů. Neustále těká a předhazuje stovky asociací ke každé situaci. Z nich si pak často vybereme tu pravou, upřeme k ní pozornost a vytáhneme ji na světlo světa. Ale co nám vlastně podvědomí našeptává a máme se za to stydět?

Kdo si někdy nepomyslel něco nemístného? Něco co se přeci nepatří, co se přeci nehodí? Cítili jste za to vinu? Máme za to cítit vinu? Jen za to, že nás něco napadá? Něco, co by se nemělo? Uh. Myslím, že ne.

Nevědomí, o kterém tedy skoro nic nevím, podle mě pracuje jako asociativní prohledávač. Je nějak úzce napojeno na emoce a taky na paměť. Snaží se nacházet a předkládat vhodné myšlenky, úsudky, obrazy, zvuky, představy ... cokoliv co souvisí s danou situací. Ty nám potom hodí na tabuli, ze které vybíráme, které myšlence se budeme věnovat. My volíme, co chceme rozvádět a co si představovat.

Z podvědomi přichází také fůra skvělých myšlenek a spojení. Nemá smysl se ho bát nebo jím pohrdat, když občas předloží něco, co nám přijde nemístné. Nemístné to přijde až našemu raciu, našim pudům a emocím možná vůbec ne.

Rozlišujme tedy na co vědomě a koncentrovaně myslíme a co jsou jen předzpracované obrazy z podvědomí. Naši mysl máme v rukou jen my :-). A můžeme v ní rozvádět to, co chceme. A co ne, to můžeme s klidem odložit a prostě se tomu jen "nevěnovat".

Žádné komentáře: