pátek 15. srpna 2008

Touha být milován

Vzato tak, jak ji vnímá řada lidí kolem nás, je láska určitou formou uspokojování vlastních potřeb.
Jen si vezměme, kolik lidí po ní prahne. Představa, že by po ní prahnuli z čistého altruismu je dosti pošetilá. Lidé prahnou po tom být milováni. Být pro někoho středem vesmíru, či pozornosti, ten pravý, jedinečný, mít toto výlučné postavení. Prima, ale proč?

Jako by nám něco zevnitř říkalo, že to je to, co potřebujeme, že to je to, co musíme mít, to je to, co nám chybí a co hledáme. Který mladý člověk nepocítil toto prahnutí? Stesk, touhu po tom být s někým, být milován. Jakoby od určitého věku evoluce vymrštila mohutný gejzít hormonů, které tyto pocity zintezivňují a vyvolávají v nás tuto novou potřebu v mládí skrytou. Otázka však zní: opravdu nám tato "vlastnická" láska tak chybí a potřebujeme jí? Nepotřebujeme spíš něco trochu jiného?

Tento text vznikl na čundru v Černé Hoře (doplněn v Brně) během velice krátké chvíle a odráží pouze to, co mi proudilo v ten okamžik hlavou do ruky až na papír. V textu je řada nepřesností a logických nekonzistencí. Zkuste jej proto brát pouze jako jakousi impresi.

Žádné komentáře: