pátek 1. srpna 2008

Odpovědnost

Dříve jsem měl silný pocit tlaku okolí na mě. Tento tesklivý pocit vláčení světa se mnou nenabízí příliš útěchy. Vláčí nás média, názory druhých, názory rodiny, naše pudy atp. Zkrátna na nás stále působí řada faktorů, které nás tu více, tu méně manipulují do určitého chování..

Nojo, ale my se tak třeba vůbec chovat nechceme. Jak z toho ven? Je dobré se naučit přijímat odpovědnost za vlastní činy. To jim dává váhu. Čin se stane vědomým a závislým na našem úsudku a konání.

Naše svobodná vůle (MY) se rozhodla vykonat čin podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a koná tak odpovědě = tzn. přijímá důsledky tohoto jednání a svou odpovědnost za něj.

Tedy nebudeme se neustále vymlouvat na rodiče, známé, dobu či média, jsme tady a teď a můžeme jednat odpovědně a ušlechtile. Je třeba jen najít špetku odvahy a přijmout odpovědnost za své skutky a také si uvědommit úžasnou moc rozhodovat se v rámci své svobodné vůle.

Pro dobré rozhodnutí je však důležité mít také dost informací o problému či situaci. Proto je důležité vzdělávat se a snažit se být kompetentní v rozhodnutí. Tudíž být informovaný v dané problematice a nerozhodovat příliš unáhleně.

Tento text vznikl na čundru v Krkonoších během velice krátké chvíle a odráží pouze to, co mi proudilo v ten okamžik hlavou do ruky až na papír. V textu je řada nepřesností a logických nekonzistencí. Zkuste jej proto brát pouze jako jakousi impresi.

Žádné komentáře: