středa 1. října 2008

Tvořím, tedy jsem



Každý člověk má v sobě skrytý ohromný tvořivý potenciál. Jen mu dejme prostor a podporu a uvidíme, čeho je schopen. Proč však mám pocit, že tento snad nejdůležitější projev našeho bytí, je soustavně zabíjen?

Člověk je tvor tvořivý. Tvořivost ho baví, naplňuje, je to jeho obtisk v tomto světě, je to projev jeho moci nad prostředím, do kterého se narodil. Je to využití všeho co jsme se naučili k dílu, ať už je jakékoliv. To, jak famózně umíme propojovat naše schopnosti, je až zázračné. Každá myšlenka je dílo. I běžný úkon je projev. Projevovat se konec konců musíme. Přesto vidíme mnohdy znuděné a otrávené lidi. Proč tomu tak je? Kam se poděla jejich zvídavost po světě?

Mnoho lidí si neuvědomuje, co v sobě nosí, jak ohromný potenciál má. Tvořivost v nich je mnohdy ubíjena a denní úkony jsou nazývány všedními. Naše firmy a podniky to v nás koneckonců dobře podporují svou stereotypní prací a konzumní orgií, která jakýkoliv prostor pro tvořivost vytlačuje. Ale vraťme se k základu. Jak se projevuje naše tvořivost? Tak třeba
  • Myšlením
  • Mluvením
  • "Všedními" úkony
  • Kreativní úkony

Tvořivost je ve všem co děláme. Od myšlenky na slunce, přes otevření dveří, pozdravení kolegy a sepsání zajímavého článku na blog.

Někdy se mi zdá, že si lidé myslí, že kreativita je vlastně odnož byznysu a že je to jen forma vydělávání peněz, prostě jen další z úkonů, který se dá zpeněžit. Na to pozor. To je mýtus. Sám mu někdy podléhám. Kreativita je především naše schopnost působit na tento svět. Je to vlastně ta nejhlubší schopnost nás lidí. Utvářet sebe a svoje okolí. Proto! Opatrovat jako oko v hlavě.

Když člověka povzbudíte, podpoříte a dáte mu radu, uvidíte v jeho očích jiskru. Jako malé dítě, které se učí ovládat své tělo a hračky, je každý z nás nadšený, když něco pochopí, s něčím se seznámí a když se může podílet na vytvoření něčeho nového.

Pár zásad pro podporu tvořivosti:

  • Uvědomujme si cenu svého času a naplňujme ho tvořivě a nápaditě
  • Hledejme tvořivost tam, kde jsme ji doposu neviděli, odstraňme všednost navždy z našeho života
  • Podporujme druhé, ochotně jim raďme a předávejme naše zkušenosti
  • Buďme pro ně oporou, iniciujme v nich zvědavost a nápaditost

1 komentář:

Nila řekl(a)...

Ahoj Žblebte a ostatní, líbí se mi tento článek, protože už sám o sobě iniciuje kreativitu. Říká něco na způsob: "Cože, ty nejsi kreativní? Přečti si, jak je to dobré a dělej něco." Napadla mě při něm myšlenka že, když potkáme někoho, kdo je kreativní, chceme být jako on. Inspiruje nás. Ale ne konkrétním způsobem. Inspiruje nás od konrétního ke všebecnému. Vybíráme si podle toho, jakého jsme zaměření a co je pro nás blízké. Např. po přečtení tohoto článku, chci být kreativní, protože jsi mě inspiroval, ale ne tím způsobem, že napíšu článek, ale mým vlastním. Líbí se mi to, že to tak funguje a ne opačně. A dokonce se to dá aplikovat na více věcí - vzdělání, zapálení člověka do nějakého oboru apod.