středa 8. října 2008

Atrium na FSS není optimalizované pro svůj účel!


Včera jsem s kamarádkou Lenkou podrobil atrium FSS drobnému experimentu, který měl prozkoumat trajektorie studentů v atriu. Následně se vynořila otázka, co nám výsledky mohou říci o kvalitě návrhu atria. Ukázalo se, že by ledacos šlo udělat lépe.

Náš přístup byl velice prostý, vzali jsme si každý papír a tužku, načrtli mapku atria, stoupli si do prvního patra k oknu a začali malovat trasu každého průchozího studenta. Výzkum jsme po necelé půlhodince ukončili, protože jinak by byl papír příliš poškrtaný a nečitelný (zástupný důvod byl fakt, že jsem měl chuť na kávu).
Data jsou tedy silně neobjektivní, výzkum probíhal jen půl hodiny (mezi 17 a 17:30), dokonce mimo špičku - přestávky. Přesto z něj lze odtušit několik postřehů.
  • Atrium má 4 vchody, intenzivně jsou používány jen dva (hlavní vstup a krmítko)
  • Automat na kávu je využíván dokonce častěji než třetí i čtvrtý vchod
  • Většina průchozích studentů míří do krmítka
  • Ke stolečkům lidé chodí velice málo a vydrží u nich relativně dlouho
  • 4tý východ není používán takřka vůbec
  • V atriu existuje řada "hluchých míst", kudy se nám nepodařilo naměřit jedinou trasu a nic tam není

A nyní se zamysleme nad funkcí takového atria. Podle nás by atrium mělo studentům umožnit především:

  • Poklábosit
  • Poťukat si věci na notebooku
  • Dostat se do krmítka
  • Dostat se k automatu na kávu

Současné atrium tyto cíle splňuje, ale mohla by je splňovat o dost lépe. Jak na to?

Automat na kávu bychom dali blíž. Je vidno, že automat je oblíbená destinace studentů, ti k němu míří nejčastěji od vstupních dveří a přitom musí prokroužit přes celé atrium. Proč jej neumístit hned za první roh anebo jinam blízko dveří? Odlehčila by se tak středová oblast atria a navíc by studenti pro svůj kofein nemuseli chodit tak daleko.

Sloup oproti vstupu do atria zastiňuje rozhled. Aby se toto neštěstí alespoň trochu napravilo, mohl by se od něj odnést stůl.

V atriu existuje řada hluchých míst, kam nikdo nechodí a nic v nich není. Protože i v době mimo špičku byly všechny stolky obsazeny alespoň jedním člověkem, jistě by se využily i další stoly. Ty by mohly být rozmístěny právě do hluchých míst.

Hustota stolků by mohla celkově stoupnout, protože frekvence s jakou mezi nimi někdo krouží je nízká a stolky by tak ani při vyšší hustotě nezavazeli občasnému procházení.

Nakonec je tu nešťastná zatáčka na hlavní trase vchod-krmítko, kde se tísní řada lidí. S tím se však bez větší přestavby nedá nic udělat.

Tolik náš včerejší výzkum :-). Děkuji svému kolegovi.

1 komentář:

Richard Skolek řekl(a)...

Cheche, tak to se opravdu povedlo, Žblebte:). Vynikající nápady. Zatímco dnešní výzkumníci by každému studentovi jistě dali čip a sledovali jeho trajektorii elektronicky, Vy jste zvolili starý dobrý stalking:). Bravo!