neděle 14. prosince 2008

Trubky v tržní drtičce

Představme si skupinu lidí (říkejme jim trubky) v mírně idealizovaném a uzavřeném prostředí. Trubky pracují za pakatel 14 hodin denně, výplata sotva na jídlo a přitom s tím nemůžou nic udělat.

Jak se to všechno stalo? Trubky se narodily, rodina chudá, peněz málo. Od mládí začaly pracovat ve velké fabrice, která požaduje neustálý fyzický výkon 14 hodin denně. Ve firmě se vyrábí potraviny, které v regionu společnost zpětně distribuuje. Odměnou pro zaměstnance je pakatel, který trubky utrácí za naprosto základní suroviny.

Společnost je to veliká a díky zneužívání pracovní síly pracuje velice efektivně a levně. Proto její potraviny jsou v distribuční síti velice, ale velice levné. Kdyby nedejbože trubka zmoudřela a chtěla si založit konkurenční podnik, nemohla by nízkým cenám konkurovat. A bude-li mít ceny drahé, nikdo si u ní zase nic nekoupí. A tak se zdá, že jsme v kruhu.

Trubky nemohou začít podnikat, protože by se neuživily. Nemohou ani přestat pracovat za pakatel, protože by opět neměly na jídlo. Poté co velká společnost přišla na tamní trh, nejsou staleté způsoby obživy trubek již dále možné a trubky se dostávají do spirály, ze které není úniku.

Ha! V čem je podle vás chyba v této úvaze? A je tam vůbec nějaká? Jsou podle vás někde na světe trubky?

4 komentáře:

Lenka řekl(a)...

Lidi si nekupujou jen levný věci, můžeš založit konkurenční podnik a konkurovat kvalitou.

Anonymní řekl(a)...

Lenka: To sice můžou ale rodiče trubek nemaj peníze na to, aby trubičkám zaplatili školu. Těžko pak můžou konkurovat v něčem byť jen trochu složitějším.

Žblebt řekl(a)...

No ja se bojim, ze dokonce ani to nemuzou, protoze ten velkochov, ktery je zamestnava drzi uspesne monopol na nejefektivnejsi vyrobu (protoze vykoristuje trubky). A pokud jejich konkurencni podnik nebude sto vydelavat, tak se neprosadi.

Zdenka řekl(a)...

A co hromadná stávka trubek?