úterý 9. prosince 2008

Sociání spravedlnost, druhý díl

Představme si, že by část naší společnosti tvořili geneticky vylepšení lidé (superlidé), kteří jsou 5x silnější a 5x lépe jim to myslí. Jaký to bude mít vliv na jejich úspěch v naší tržní ekonomice?

Představte si, že jste ředitel firmy. Hledáte někoho na vysokou pozici. Koho zaměstnáte? Někoho, kdo je průměrný, anebo kdo vyniká, pálí mu to, vydrží déle pracovat a ještě umí svůj pracovní čas efektivněji využít? Chcete-li aby vaše firma prosperovala, zvolíte patrně druhou variantu. Tím se naši superlidé dostali na veškeré vysoké posty v celé společnosti.

Pro ty slabší byly vyhrazeny horší práce a především daleko nižší platy (přecijen je jejich výkonost minimálně 5x nižší než u superlidí). Zcela přirozeně zazněly argumenty, že když je člověk 5x méně výkonný, má dostat také 5x méně peněz (za stejnou dobu totiž vyrobí sotva pětinu zboží). K tomu všemu se superlidé také 5x rychleji množí. Brzy získali nadpolovic populace, prosadili se do úřadů, do politiky, do nejvyšších funkcí. Nikdo jim nemohl konkurovat a proces se zdál zcela legitimní. Nehledě na to, co se bude dít dále, jak budou superlidé upravovat legislativu a svět okolo nás, pojďme se podívat na naše původní téma - sociální spravedlnost.

Lidé 5x schopnější si podle současného nastavení ekonomiky zaslouží mnohem lepší platy, za které si mohou žít nadpoměry. Také se dostanou ke všem zajímavým a pohodlným pracem. My ostatní nemodifikovaní se stáváme zbožím dobrým na nejhorší práce, prestože i v těch by nás superlidé válcovali svou výkonností (což ještě snižuje náš plat). Naše hodnota na trhu práce se stala děsivě nízká (méně než pětinová oproti superlidem). Superlidi nikdy nepřekonáme, nikdy nebudeme výkonnější, neboť jejich výkonnost je dosažena změnou jejich genomu.

Jak se s tím popere váš pohled na sociální spravedlnost?"Zaslouží" si superlidé opravdu lepší platy a pohodlnější zaměstnání? Zaslouží si ostatní lidé pracovat u lopaty za tržní almužnu? A co vlastně znamená zasloužit si plat?

3 komentáře:

Richard Skolek řekl(a)...

Žblebte, Žblebte,
položil jsi zajímavou otázku. Ale myslím, že je to jako v životě. Přece i ti, jak Ty říkáš, "superlidé", musí studovat atd. To znamená, že je to jako se dvěma lidmi, z nichž jeden je hloupější. Je to nespravedlivé? Možná, ale je to tak a nikdo s tím nic neudělá. A zatím jsme nenašli systém, kdy by každý měl stejně a bylo to trvale udržitelné a snesitelné (už víš, proč se dívám na Star Trek:)?).

Milhaus řekl(a)...

Použiji-li tvůj příměr, pak je nejprve potřeba zmínit, že superlidem spadlo jejich postavení vlastně do klína genetickou modifikací. V reálu sice zatím gen. modifikováni nejsme, ale naše příležitosti nejsou stejné, a to v různých měřítkách.

Mnoho neziskových organizací, které se snaží rozvíjet "třetí svět" se snaží lidem dát právě příležitost. Zřejmě mají pocit, že je to reálnější cesta, než se snažit změnit celosvětový kapitalistický systém. Osobně se bojím, že je to boj s větrnými mlýny, protože mi ostatní samozřejmě nečekáme, až bude mít celý svět stejné příležitosti jako my, ale různými cestami se snažíme nadále posílit své postavení. Z pohledu "lidí z jihu" jsme tak opravdu superlidé, jež nelze překonat. Demotivace musí být strašná a trend dále posiluje.

Asi jsem se dost odklonil od otázek, jež jsi položil. Omlouvám se, mám tendenci všechno vztahovat na problémy, kterými se právě zabývám.

Zdenka řekl(a)...

Myslím, že by "superlidé" měli dostávat stejně, jako "obyčejní". Jak správně říká Milhaus, postavení jim samo spadne do klína, nemají na tom tedy žádnou snahu, žádný podíl...pokud by měli nějakou nejvyšší míru inteligence, nejvyšší množství vědomostí, měla by odpovídat nejvyšší míře inteligence a vědomostí "obyčejného" člověka..