sobota 6. prosince 2008

Sociální spravedlnost poprvé

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč africký rolník pracující 5x tvrději než vy, dostane jako odměnu za svou práci 5 korun za den, namísto vašich 800,-? Přijde vám to spravedlivé?

Toto je velice hluboká otázka, která se týka přerozdělování majetku mezi lidmi. Na horním případě většina lidí cítí něco špatného. A Příklady mohou být i jiné. Jeden známý se týka Tigera Woodse, světoznámého golfisty a sociální pracovnice paní Jane Jason. Jane celé své mládí strávila tvrdým studiem, absolvovala střední i vysokou školu s vyznamenáním. Denně pracuje 10-12 hodin, obětuje práci vše a dělá ji opravdu dobře. Tiger Woods je jistě vynikající golfista, k čemuž přispěl i fakt, že byl obdařen mimořádným talentem. Denně trénuje, ale určitě nevěnuje svému golfování tolik času a úsilí, co Jane.

Ve výsledku má však plat, který i více než stonásobně převyšuje plat Jane. Je to podle vás spravedlivé? Pakliže opět cítíte pochyby, zda ano či ne, zamyslete se nad vaším pojetím spravedlnosti.

Protože přerozdělování majetku je to, co hýbe světem a ekonomikou. Není žádný jasný recept na spravedlnost, vytváří si jí lidé a ti za ni také nesou odpovědnost.

Časem se možná dostanu k formulaci vlastního názoru na tuto otázku, ale zatím v tom nemám vůbec jasno. Snad jen naznačím, že mi je sympatický pohled Johna Rawlse.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Taky v tom zatím nemám vůbec jasno. Snad jen jsem začal v poslední době trochu chápat souvislosti tohohle systému - třeba to, jak hluboké má kořeny a jak se sám posiluje (existuje tu pozitivní zpětná vazba).

Zrovna čtu zajímavý text od britské New Economics Foundation, zbývající se tím, zda ekonomický růst může vést ke snížení chudoby na globální úrovni, což s reflexí (ne)spravedlnosti úzce souvisí.