středa 4. února 2009

Pořád makáme!

"Makáme od rána do večera v práci, kterou nemáme rádi, abychom si koupili věci, které nepotřebujeme."

"Asi ne tak závratný růst bohatství jako nás. Důležité je opakovat si, že už za nás lidstvo zbohatlo hodně a že teď může být štěstí někde jinde. Makáme od rána do večera v práci, kterou nemáme rádi, abychom si koupili věci, které nepotřebujeme. To je citát z Klubu rváčů. My jsme uspokojení z konzumu vytěžili do mrtě, tam už není ani kapka. Jít v tom dál, to je, jako bychom chtěli nacpanému člověku udělat radost tím, že mu nacpeme ještě jeden steak do pusy. Přitom si jenom potřebuje odpočinout. Trpíme nedostatkem dostatku. Všechno máme, po ničem netoužíme. A kde umře touha, umře i naplnění. "

Citováno z rozhovoru s Tomášem Sedláčkem pro HN.

1 komentář:

Milhaus řekl(a)...

Sedláčkův komentář si podle mne zaslouží komentář minimálně ve dvou bodech:
* Sedláček neuvažuje symblickou hodnotu konzumu. Současná společnost je navyklá podle majetku usuzovat na společenské postavení člověka.
* Ne všechny steaky jsou stejné. Lidé samozřejmě netouží po tom, aby zemřeli na obezitu. Místo toho si (slovy Erazima Koháka) kupují stále dokonalejší a dražší hračky. Odborně by se to asi dalo nazvat kvalitativním růstem konzumu.
* Konečně, Miroslav Nevrlý ve svém díle krásně ukázal, že člověk vlastně téměř nic nepotřebuje. Pokud si ovšem tuto strategii zvolí, pak se vyčleňuje ze společnosti, která s ní zkrátka nepočítá.

Děkuju za zajímavý námět k přemýšlení. Jako vždy.